ASKO - Tietoja ASKOsta

Tietoja ASKOsta

ASKOn tarina on hyvä sellainen. Tarina alkaa vuonna 1950 Varassa, Ruotsissa, kekseliään nuoren miehen toivomuksesta rakentaa äidilleen pesukone, joka helpottaisi hänen elämäänsä. Ainutlaatuinen energiaa ja vettä säästävä kone, jossa heijastuu maanviljelijän rakkaus luontoon. Kone, jonka pesutulos ja toimintavarmuus ovat huippuluokkaa, joka pystyy sekä lämmittämään veden että linkoamaan ja jonka rumpu on kestävää ruostumatonta terästä.

Yli 60 vuoden ajan ASKO-tuotteet ovat auttaneet ihmisiä eri puolilla maailmaa laittamaan ruokaa, pesemään vaatteita ja astioita ja huolehtimaan perheestään ottamalla ympäristö mahdollisimman hyvin huomioon. Ainutlaatuista skandinaavista lähestymistapaa soveltamalla ASKO on yhdistänyt palkitun desginin käytännöllisiin toimintoihin ja ratkaisuihin ja luonut tuotteita, jotka ovat korvaamaton osa kotia ja elämää.

ASKO tunnetaan huippulaadukkaiden tuotteiden kehittäjänä ja valmistajana, jonka tuotteille on tunnusomaista pohjoismainen muotoilu ja toiminta. Heti alusta alkaen tavoitteenamme on ollut valmistaa kestäviä ja laadukkaita tuotteita, jotka täyttävät – ja mieluiten jopa ylittävät – asiakkaidemme odotukset. Käytämme tuotteiden valmistuksessa parhaita materiaaleja, jotta ne kestävät pitkään.

ASKOn historia

Vuonna 1950 kekseliäs nuori maanviljelijä Karl-Erik Andersson ryhtyi suunnittelemaan toisenlaista pesukonetta äidilleen. Ainutlaatuinen energiaa ja vettä tehokkaasti käyttävä kone heijastaisi maanviljelijän luontoa kohtaan tuntemaa rakkautta ja kunnioitusta. Koneen puhdistusteho ja käyttövarmuus olisivat erittäin hyvät, se pystyisi lämmittämään veden ja linkoamaan ja siinä olisi täysin uusi ja hieno rumpu, joka olisi valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Pesukone vailla vertaa.

Nuori maanviljelijä rakensi suunnittelemansa innovatiivisen pesukoneen, joka ylitti pedanttisen äidin tiukat vaatimukset. Tulokset olivat niin hämmästyttävän hyvät, että nuorukainen päätti jakaa keksintönsä muiden kanssa. Niinpä hän perusti maailmanluokan kone- ja tuotantotehtaan perheen tilan lähelle, jossa se sijaitsee vielä tänäkin päivänä. Lisäksi perustettiin uusi yritys.

Nykyään ASKO on kansainvälinen tuotemerkki, jonka valikoimaan sisältyvät tehokkaat pesukoneet, kuivausrummut ja astianpesukoneet. ASKO-kodinkoneet huolehtivat hohtavasta puhtaudesta käyttämällä vain murto-osan siitä vedestä, sähköstä ja pesuainemäärästä, jonka muut koneet vaativat. Kaikki komponentit valmistetaan teräksestä muovin sijasta aina, kun se vain on mahdollista. Kaikki ASKO-tuotteet edustavat skandinaavista laatua ja ympäristöajattelua, aivan kuten Karl-Erik Andersson aikanaan ajatteli.

Lyhyesti sanottuna ASKO-kodinkoneet ovat tehokkaimpia, ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä tuotteita, mitä maapallolla on. Ne on valmistettu ihmisille – kuten nuoren maanviljelijän viisaalle äidille –, jotka arvostavat kestävyyttä, turvallisuutta, erinomaista suorituskykyä ja skandinaavista designia.

Tärkeitä vuosilukuja ASKOn historiassa

1950 Karl-Erik Andersson rakentaa ensimmäisen pesukoneen Varassa Ruotsissa. Junga Verkstäder perustetaan.

1952 Ensimmäinen suomalainen kodinkone – jääkaappi – valmistetaan Lahdessa.

1953 Ensimmäinen levy valmistetaan Lahdessa.

1957 Ensimmäinen liesi valmistetaan Lahdessa.

1958 Ensimmäinen mankeli valmistetaan Lahdessa.

1967 Ensimmäiset astianpesukoneet valmistetaan ja niiden vienti aloitetaan Varassa.

1972 Ensimmäinen kalusteisiin asennettava uuni valmistetaan Lahdessa.

1975 Ensimmäinen kuivausrumpu valmistetaan Varassa.

1978 Asea ostaa Junga Verkstäder -yhtiön ja nimeksi tulee Asea Cylinda.

1980 Oma myyntiorganisaatio luodaan Norjaan, Tanskaan, Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

1988 ASKO ostaa ABB Cylindan ja nimeksi tulee ASKO Appliances.

1990 Uusi liesitehdas ja keskusvarasto rakennetaan Lahteen.

2000 Antonio Merloni ostaa Asko Appliances -yhtiön.

2006 ASKO julkistaa samaa muotoilua edustavat keittiö- ja pesulakonseptit.

2009 ASKO lanseerataan Ruotsissa.

2010 Asko Appliances saa uuden omistajan: Gorenje-konserni, Slovenia.

2012 Astianpesukoneiden, pesukoneiden ja kuivausrumpujen valmistus siirtyy Ruotsista Gorenjen tehtaisiin Sloveniassa.

Asko Appliances AB

Tuhansissa kodeissa eri puolilla maailmaa on käytössä ASKO-kodinkoneita. Ne ovat laadukkaita ja kestäviä tuotteita, jotka edustavat pohjoismaista muotoilua ja joissa on käytössä innovatiivisia ratkaisuja. Tarjoamme täydellisen valikoiman pesukoneita, kuivausrumpuja, kuivauskaappeja, astianpesukoneita, uuneja, liesituulettimia, liesiä, keittotasoja jne. Ne täyttävät ja ylittävät asiakkaiden odotukset vuosiksi eteenpäin.

Myyntiyhtiöt Skandinaviassa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Venäjällä vievät ja jakelevat 80 prosenttia ASKO-kodinkoneista. Sen lisäksi Asko Appliances AB:llä on yli 25 itsenäistä vähittäiskauppiasta eri puolilla maailmaa. Asko Appliances AB on osa Gorenje-konsernia, joka on Euroopan suurin kodinkonevalmistaja 1 186 miljoonan euron liikevaihdolla (2009). Konsernilla on noin 10 900 työntekijää (2009). Gorenje-konserni on edustettuna yli 70 maassa eri puolilla maailmaa.

Gorenje Group Nordic A/S

Gorenjen tanskalaisen tytäryhtiön päätoimipaikka sijaitsee Kööpenhaminassa. Vuonna 1976 perustettu Gorenje Group Nordic on kasvanut monikansalliseksi yhtiöksi, joka vastaa nykyään koko Pohjoismaiden ja Baltian maiden alueesta. Yhtiön vaikutuspiiriin kuuluu yli 32 miljoonaa asukasta ja toiminta-alueen koko on yli 1,5 mio km2.

Kodinkoneiden valikoimaan kuuluvat seuraavat 2 merkkiä: Gorenje ja ASKO, joiden saatavuuden kahdeksassa eri maassa varmistaa kattava ja ammattimainen myyntiverkosto. Gorenje Group Nordic tavoitteena on tarjota laaja valikoima innovatiivisia, muotoilua painottavia tuotteita ja palveluita, joiden yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys tulee näin asiakkaidemme ulottuville eri tuotealueilla ja hintatasoilla.