ASKO - Lasinpuhalluksen taide

Lasinpuhalluksen taide

”Sanotaan, että skandinaavinen design on ”uusi” musta, vaikka se onkin ollut olemassa jo kauan.”

KRISTALLINKIRKKAAN VAISTON sekä ajattoman klassisuuden ansiosta heidän lasitaiteestaan on muodostunut ehdoton osa skandinaavisen designin perintöä. ”Tämä on ollut vähintäänkin mielenkiintoinen matka”, hihkaisee Orreforsin toimitusjohtaja Magnus Andersson. ”Aina vuodesta 1742 lähtien, kun yritys aloitti toimintansa, Orrefors on tehnyt väsymättömästi töitä jalostaakseen ja innovoidakseen lasinpuhalluksen käsityötä, alkaen tavanomaisista kodin esineistä kehittyen Kosta Bodaan, jonka pääosassa ovat taide, muoto ja design.”

Jo vuonna 1898 lasiyhtiöt ryhtyivät tuomaan taiteilijoita taloihinsa työskentelemään lasinpuhaltajien kanssa. Hieman tämän jälkeen Orrefors osallistui Pariisin maailmannäyttelyyn, jossa ruotsalaisen taiteilijan Simon Gaten malja voitti pääpalkinnon. Tämä oli lähtölaukaus sille uskomattomalle menestykselle, joka on nähtävissä myös tänä päivänä.

”Ala koki murroksen Toisen maailmansodan jälkeen”, Andersson selittää. ”Ennen sotaa lasiteollisuus oli painottunut edulliseen hintaan ja käytännöllisyyteen. Sodan jälkeen, jolloin uusia materiaaleja löydettiin ja otettiin käyttöön, lasinvalmistajien oli päätettävä, halusivatko he pysyä edullisina kodin esineiden valmistajina vai lähteä kulkemaan taiteellisempaan, kehittyneempään ja innovatiivisempaan suuntaan.” Onneksi, Orrefors päätti seurata jälkimmäistä tietä.

Orrefors on niittänyt mainetta Pohjois-Euroopan suurimpana lasinvalmistajana kaunistamalla lukuisia koteja teoksillaan. Orreforsin brändi edustaa eleganssia, Skandinavian nykydesigniä ja nautinnollista juomakokemusta, kun taas Kosta Boda on taiteellinen, värikäs ja ilmaisuvoimainen. Jos harkitset antavasi heidän tuotteensa valmistujais- tai merkkipäivälahjaksi – tai sitten vain iloksi itsellesi tai lähimmäisellesi – on lahjavalintasi jo onnistunut. Tuotteiden hienostunut muoto, huipputason ammattitaito ja klassisen skandinaavisen minimalismin säteily ihastuttavat ihmisiä ympäri maailman. Taiteilijat ja muotoilijat toisensa jälkeen haluavat tehdä työtä Orreforsin kanssa, jonka maine vain jatkaa kasvuaan.

”Sanotaan, että pohjoismainen design on ’uusi’ musta”, Andersson sanoo ylpeänä, ”vaikka se onkin ollut olemassa jo kauan. Mitä tulee meihin ja tuleviin projekteihimme, voimme olla varmoja siitä, että yhteistyön ja kehitysaskeleiden myötä muoti-ilmiö tulee pysymään pinnalla vielä pitkään.”

Jaa pohjoismaiset hetkesi Instagrammissa #inspiredbyscandinavia